header image
Nederland Isoleert sneller

Raoul Kiksen zorgt met Nederland Isoleert vanuit de hoofdvestiging in Amersfoort voor een versnelling in het isoleren van Nederlandse huizen. Met de huidige capaciteit in de markt duurt het nog 40 jaar voordat alle huizen in Nederland geïsoleerd zijn. “Dat duurt veel te lang”, volgens Kiksen. Het streven is om binnen 10 jaar alle huizen in Nederland geïsoleerd te hebben.

Er is in de bouw en installatie wel productinnovatie, maar weinig innovatie in marketing en klantbenadering. Daar is Nederland Isoleert juist veel mee bezig. “We gaan echt de boer op, van buurt tot buurt. We vertellen in begrijpelijke taal dat het niet duur of ingewikkeld is en wat het oplevert. Een scherpe prijs en een duidelijk aanbod is ook nodig. We isoleren een woning voor een gegarandeerd bedrag. Dat was nooit eerder gedaan in Nederland.”

“We zijn dan ook trots dat we nu al flink helpen de CO2 uitstoot per jaar te verminderen!”

Awareness en verduurzamen woningvoorraad
Kiksen: “Veel mensen denken dat het duur of ingewikkeld is en dat willen we graag veranderen.” Door eenvoudige spouwmuurisolatie besparen bewoners bijvoorbeeld op hun energierekening. Maar het draagt ook actief bij aan een beter milieu. Kiksen: “We zijn dan ook trots dat we nu al flink helpen de CO2 uitstoot per jaar te verminderen!”

Duurzaamheid in het bloed
Waarom is Kiksen in deze markt gestapt? “Ik vind het interessant om oplossingen te bedenken voor de massa. En ik vind het heel gek dat we in Nederland al 35 jaar bezig zijn met na- isoleren, maar we schieten niet op, terwijl het zich in twee tot vier jaar terugverdient. Als we na tien jaar klaar zijn, kunnen we met dit talentvolle team weer andere dingen gaan doen, zoals zonnepanelen op daken plaatsen. Want ook dat gaat nu niet snel genoeg.” Er is soms wat onbegrip bij anderen. Kiksen: “Ik heb dat nooit als een gevecht gezien, we varen onze eigen koers en laten ons niet afleiden.”

Partners zijn belangrijk, net als de vestigingsplaats
Alleen kan Kiksen het echter niet: “We werken intensief samen met partners, zoals Stichting DOEN, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten. Onze partners houden ons scherp en onderstrepen onze doelstelling.” Amersfoort was volgens Kiksen de perfecte plek voor het hoofdkantoor; centraal gelegen dus goed voor de logistiek, maar ook is er toegang tot veel jong talent.

Ik wil de hele industrie vooruit helpen, niet alleen mijn eigen stuk van de taart groter maken.

De markt moet groter!
Woningisolatie is een goede business met veel impact en de kansen liggen voor het oprapen, volgens Kiksen. “De markt moet wel veel groter worden als we in tien jaar klaar willen zijn. Ik wil de hele industrie vooruit helpen, niet alleen mijn eigen stuk van de taart groter maken. De hele taart moet groter.” Dit levert dan een groei in banen op voor veel verschillende mensen, alleen bij Nederland Isoleert is er nu al werkgelegenheid voor 65 mensen.

Nog niet tevreden
Nederland Isoleert heeft al veel bereikt, maar tevreden is Kiksen nog niet: “Het gaat nog lang niet snel genoeg. We lopen nog wel aan tegen oude systemen en benaderingen. We hebben nog meer vooruitstrevende, innovatieve bedrijven nodig, met oog voor klanten”.

Raoul Kiksen

Organisatie Nederland Isoleert
partner